Vind je weg bij Logopediepraktijk Wegwijs. Klik op de paarse praatwolkjes voor meer informatie.

Behandeling

Start
Leuk dat je op onze website bent, maar dat ben je waarschijnlijk niet voor niks? Je hebt wellicht vragen over logopedie of je wilt weten of wij je kunnen helpen bij je logopedische klachten. Kijk gerust rond op onze website en wanneer je vragen hebt over logopedie ben je elke eerste vrijdag van de maand van 09:15 tot 09:40 uur welkom op ons logopedisch spreekuur in Enkhuizen, Hoogkarspel en Venhuizen. Dit is geheel vrijblijvend en gratis.

Aanmelden
Aanmelden en een afspraak maken voor logopedie kan via het inschrijfformulier op onze website. Je kunt natuurlijk ook telefonisch of via de mail een afspraak met ons maken. Na aanmelding zal er vrijwel direct een afspraak gemaakt worden. Logopedie wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Vanaf 18 jaar of ouder geldt een eigen risico van €385 per jaar.

Afspraak
Logopediepraktijk Wegwijs gebruikt de AfsprakenApp. Bij je inschrijving vragen wij je e-mail adres en 06-nummer. Je ontvangt dan een SMS-je met een link naar onze eigen app. Via deze app heb je inzicht in je afspraken en ontvang je ook herinneringen voor afspraken, ook als je de app niet gebruikt. In dat geval ontvang je een reminder via e- mail.

Via onze website kun je online je afspraak inzien en wijzigen. Bij de eerste afspraak krijg je een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee je op onze website kunt inloggen bij het patiënten portaal (aanmelden voor logopedie). Afspraken kunnen tot maximaal 24 uur van tevoren worden gewijzigd.

Afspraken dienen 24 uur van tevoren telefonisch of via de mail worden afgezegd. De voicemail kan altijd worden ingesproken. Wanneer je niet tijdig afmeldt kunnen de kosten niet gedeclareerd worden bij je zorgverzekering. Deze kosten (€35,23) zijn dan voor je eigen rekening. Voor de betalingsvoorwaarden verwijzen wij naar https://www.logopediepraktijkwegwijs.nl/tarieven/

Corona
In verband met het corona virus zijn wij verplicht om voorafgaand aan de afspraak in de praktijk vier gezondheidsvragen te stellen;

  • Heb je een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?
  • Heb je de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad?
  • Heb je huisgenoten/ gezinsleden met koorts en/of benauwdsheidsklachten?
  • Is er bij jezelf of een huisgenoot/ gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Indien ja, geef dit dan direct door aan je logopedist. Het consult zal dan online of in de thuissituatie plaatsvinden, met PBM (chirurgisch mondneusmasker (type IIR), een bril en wegwerphandschoenen).

Dit is in het belang van de veiligheid en gezondheid van cliënten en medewerkers. Alleen samen krijgen wij corona onder controle.

corona maatregelen

Intake
Omdat wij jullie zo goed mogelijk willen helpen beginnen wij altijd met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt de hulpvraag en voorgeschiedenis besproken. Ook zorgen wij ervoor dat alle gegevens goed in ons systeem staan. Gedurende dit gesprek kan je kind eerst rustig wennen en mag hij lekker spelen. Wij bouwen de behandeling rustig op, omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen zich op zijn gemak voelt.

Verwijzing/ Directe Toegankelijkheid Logopedie
In veel gevallen kun je vanaf januari 2012 zonder verwijzing direct naar de logopedie. Tijdens een DTL screening van ongeveer 15 minuten zal er bekeken worden of er direct onderzoek en behandeling plaats kan vinden of dat er alsnog een verwijsbrief van de huisarts en/of specialist noodzakelijk is.

Als je al een verwijsbrief hebt zal er geen DTL screening afgenomen worden. Wij beginnen dan direct met het intakegesprek.

Wanneer moet je wel een verwijsbrief halen bij je huisarts of specialist (KNO-arts, neuroloog, tandarts, orthodontist of anderen)?

  • Je bent verzekerd bij CZ of de Friesland verzekering
  • Er zijn twee of meerdere logopedische hulpvragen
  • Er is sprake van een gehoorprobleem die nog niet gediagnosticeerd is

Onderzoek
Na het intake gesprek starten wij met het logopedisch onderzoek. Het onderzoek zal mogelijk een paar behandelingen in beslag nemen. Na het onderzoek bespreken wij de resultaten en beslissen wij of logopedische behandeling nodig is.

Behandelplan
Naar aanleiding van het onderzoek maken wij een behandelplan voor gedurende 6 maanden. Tijdens deze periode werken wij aan jullie hulpvraag, zodat deze wordt beantwoord. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het probleem en de ernst van de klacht.

Behandeling
Iedere behandeling duurt 25 minuten en de behandeling zal in de meeste gevallen één keer per week in de praktijk plaatsvinden. Een andere frequentie is ook mogelijk. In overleg kan de behandeling ook aan huis plaatsvinden. Kinderen tot 6 jaar worden onder schooltijd behandeld.

Therapiehond
Tijdens de logopedische behandeling is het mogelijk om een therapiehond in te zetten. Waarom? Honden (ver)oordelen niet, zijn aaibaar en nodigen uit tot interactie. Voor veel kinderen is het best spannend om naar een therapeut te gaan. Die spanning is echter snel verdwenen als er een vrolijk kwispelende hond op hen wacht. Wij zetten sinds kort bij diverse behandelingen therapiehond Iwan in. Onder meer bij het stimuleren van taalontwikkeling en het verbeteren van articulatie draagt deze lieve viervoeter bij aan mooie resultaten.

De kinderen kunnen de therapiehond opdrachten geven en met hem spelen. Door op deze manier met de hond samen te werken, wordt de taal uitgelokt of wordt er specifiek aan klanken en verstaanbaarheid gewerkt. Met het geven van commando’s kunnen kinderen aan verstaanbaarheid werken.

Onze praktijk heeft een samenwerking met Anouk Doffer en haar hond Iwan van KwispelCoaching. Kijk voor informatie bij onze samenwerkingen voor een link naar de website van Anouk.

Mocht je geïnteresseerd zijn in een logopedische behandeling met Anouk en Iwan, geef dit dan aan tijdens de behandeling of neem contact op met de praktijk wanneer je nog niet bij ons in behandeling bent.

Oefenen
Tijdens de behandeling worden er verschillende oefeningen gedaan. Het is de bedoeling dat je deze oefeningen ook thuis herhaalt. In 25 minuten kunnen wij helaas de klacht niet verhelpen, oefening in de thuissituatie is ontzettend belangrijk voor het slagen van de therapie. Hoe meer er geoefend wordt hoe sneller de behandeling zal verlopen.

Evalueren
Na een periode behandelen evalueren wij de behandeling. Er zullen weer logopedische onderzoeken afgenomen worden om te zien of er vooruitgang is geboekt en of wij bij onze eindbestemming zijn. Jullie eigen mening en ervaring is hierbij heel belangrijk. Hoe vinden jullie de vooruitgang en is jullie hulpvraag beantwoord of moeten wij een nieuw behandelplan maken en de behandelperiode met 6 maanden verlengen? Alles doen wij in samenspraak. Wij vinden jullie ervaring en voortgang in de thuissituatie namelijk heel belangrijk.

Afsluiten
Wanneer jullie hulpvraag beantwoord is ronden wij de behandeling af. Er wordt een eindverslag gemaakt en het dossier wordt gesloten. Wanneer het dossier gesloten is wordt er automatisch, geheel anoniem een enquête verstuurd. Uiteraard met jullie goedkeuring.

Eindbestemming
Als wij op de eindbestemming zijn aangekomen betekent dit dat jullie hulpvraag beantwoord is. Wij hopen dat deze reis jullie veel heeft gebracht. Een toekomst waarin jij weer lekker in je vel zit, zonder negatieve gevolgen. Dat is voor ons belangrijk!

Samenwerking
Wij hebben een samenwerking met Kinderergotherapie Vooruit, KwispelCoaching,  Kinderpraktijk Paramee, , Centrum het Antwoord, Stichting de Praktijk, huisartsen, orthodontisten, tandartsen, KNO-artsen, psychologen, scholen en peuterspeelzalen.

Wil je meer weten? Bel dan naar 0228-751204. Wil je direct aanmelden klik dan op de button!