Eet- en drinkproblemen bij volwassenen

Slikken is een ingewikkeld proces waarbij van alles mis kan gaan, met als gevolg verslikken. Om goed te kunnen slikken, moeten de spieren van de tong, kaak, lippen, strottenhoofd en wangen goed functioneren. Slikproblemen wordt ook wel dysfagie genoemd. Dysfagie kan ontstaan door neurologische aandoeningen zoals een hersenbloeding of infarct, een spierziekte, plaatselijke beschadigingen of belemmeringen, medicatie of ouderdom.

Problemen

  • Verslikken tijdens het eten of drinken.
  • Moeite met kauwen.
  • Problemen met het nemen van een slok of afhappen van een lepel.
  • Het gevoel dat eten in de keel blijft steken.
  • Het eten van de maaltijd kost veel tijd.

Eet- en drinkproblemen bij volwassenen

Slikproblemen kunnen ervoor zorgen dat je bepaalde soorten voedsel niet meer wilt eten of liever niet meer eet in het bijzijn van anderen. Het plezier in eten en drinken verdwijnt. Daarnaast kunnen slikproblemen medische gevolgen hebben als ondervoeding of een longontsteking. Bij eet- en/ of drinkproblemen is het daarom belangrijk om snel actie te ondernemen.

Na verwijzing door de huisarts of KNO-arts zal de logopedist het eten en drinken observeren. Naar aanleiding van de hulpvraag en de problemen richt de behandeling zich bijvoorbeeld op het verminderen van het risico op verslikken, het verbeteren van de vaardigheden of het terugbrengen van plezier in eten en drinken. De logopedist geeft adviezen over bijvoorbeeld houding, bereiding van voeding en wijze van aanbieden. Middels oefeningen en compensatie technieken worden specifieke spieren getraind, waardoor de slikfunctie zal verbeteren. Tijdens de behandeling werken wij soms samen met andere disciplines zoals een KNO-arts of diëtist.