Maart 2020
De praktijk loopt lekker. Dagelijks komen er aanmeldingen binnen en er ontstaat zelfs een wachtlijst! En dan komt het Corona-virus opzetten. Er wordt geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te werken en de RIVM maatregelen te volgen. Vrijdag 13 maart ontvangen wij de ene afmelding na de andere. Heel begrijpelijk, maar voor ons direct  de vraag; hoe kunnen wij ervoor zorgen dat logopedie door kan gaan? Is online logopedie mogelijk?

Online logopedie
Het hele weekend hebben wij ons ingelezen in ‘online logopedie’ en de velen programma’s voor videobellen. Ontzettend blij dat het weekend is, want anders hadden wij niet zo snel kunnen schakelen! Zondagavond 15 maart wordt er besloten dat de scholen sluiten. Dat is even schrikken, maar voor ons direct de schakeling naar online logopedie. Want als de scholen sluiten, dan sluiten wij ook direct de praktijk. Veiligheid van onze cliënten en de logopedisten staat namelijk voorop! Maar dan de vraag; hoe gaan wij de komende periode verder? ‘Online’ natuurlijk! Dit wilden wij altijd al eens proberen, maar door drukte hadden wij hier nog geen tijd voor gehad! En nu moesten wij direct schakelen. Met succes!

Online logopedie

Schakelen
Het omschakelen gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Er moest een programma gevonden worden voor videobellen. Daarna moesten alle cliënten op de hoogte worden gebracht en moesten wij weten hoe het programma werkt. Gelukkig hebben wij dit samen toch snel voor elkaar gekregen! Samen staan wij sterk.

Succes
En wat is het een succes! Wij kunnen bijna alle behandelingen gewoon door laten gaan en maken weer leuke dingen mee. Kinderen doen goed mee en ouders zijn erg betrokken. Doordat het weer even zoeken is hoe wij oefeningen uit kunnen voeren, komen wij los van onze standaard oefeningen. Dit levert gezellige momenten op. Er worden verschillende activiteiten gedaan zoals ‘bewegingen uitvoeren’, ‘tafel dekken’, ‘schaapjes roepen’ en nog veel meer andere leuke oefeningen.

Spelenderwijs leren
Tijdens onze behandelingen gebruiken wij normaal veel spelletjes als beloning. Dat wordt een beetje lastig op afstand. Of toch niet…een dobbelsteen aan beide kanten van de verbinding is genoeg als één van de twee het spel heeft. Of we spelen 4 op een rij op het oefenblad dat we via schermdelen beide kunnen zien.

Vertrouwde omgeving
Online werken heeft veel positieve punten. Je ziet het kind in zijn vertrouwde omgeving, waardoor ze soms meer taal laten horen dan in de behandelkamer. Daarnaast zijn ouders nog meer betrokken bij de behandeling, omdat ze meer dan ooit co-therapeut zijn.

Dankbaar
Dankzij online logopedie hoeft de ontdekkingsreis van onze cliënten niet stil te staan. Er zijn heel wat obstakels die we moeten trotseren, maar samen staan we sterk! Het is voor ons ook één grote ontdekkingstocht naar de mogelijkheden van online werken. Elke dag leren wij weer nieuwe dingen. Maar wij zijn ontzettend dankbaar dat wij logopedische behandelingen kunnen voortzetten en dat onze praktijk kan blijven bestaan! Wellicht is online logopedie straks onmisbaar in de praktijk en kunnen wij deze ervaring voortzetten. Al met al maken we er online net zo’n feestje van als in de praktijk! Voor zowel bestaande cliënten als voor nieuwe cliënten die hun obstakels willen overwinnen.

Team Logopediepraktijk Wegwijs

Logopediepraktijk Wegwijs