Communicatie met of zonder telefoon?

Waar je ook komt, als je om je heen kijkt zie je altijd wel iemand naar een mobiele telefoon kijken. Snel even een appje sturen, iets opzoeken, het nieuws lezen, sociale media bekijken, een filmpje kijken of een spelletje spelen. Communicatie met of zonder telefoonWe maken er ons allemaal wel eens schuldig aan. Daarnaast is een mobiele telefoon of tablet heel handig om de kinderen even zoet te houden.

Kinderen hebben het maar al te goed door wanneer een ouder op de telefoon zit. Vaak doen ze dan iets wat niet mag. Als je hier eens goed over nadenkt, is de reactie van het kind een vraag om aandacht.

Doordat we zoveel tijd door brengen achter het scherm, blijft er minder tijd over voor directe communicatie. Terwijl directe communicatie juist heel belangrijk is voor onze ontwikkeling en die van kinderen. We leren niet alleen taal of hoe we woorden juist uitspreken. Van communiceren leren we nog twee andere belangrijke vaardigheden: sociale communicatieve vaardigheden en non-verbaal communiceren.

Non-verbale communicatie
De hele dag door gebruiken we non-verbale communicatie. Je wijst ergens naar, laat emoties zien in je gezicht, maakt een gebaar en gebruikt je lichaamshouding. In de communicatie met anderen leren we dit te herkennen. We leren hoe we hierop moeten reageren. Herken je non-verbale communicatie niet, dan is het lastig om iemand goed te begrijpen.

Sociale communicatieve vaardigheden
Hieronder vallen onder andere sociaal wenselijk gedrag en sociale uitingen, zoals: gedag zeggen en iemand de hand schudden. Communicatieve vaardigheden zijn bijvoorbeeld: beurtgedrag en oogcontact maken. Dit zijn belangrijke voorwaarden om te leren communiceren.

Wat te doen?
Leg de telefoon of tablet wat vaker weg en voer een echt gesprek. Met kinderen kun je heel goed de dag door spreken: wat was het leukste op school? Wat was er stom? Is er iets grappigs gebeurd? Daarnaast vinden de meeste kinderen samen spelen ook heel leuk. Haal het speelgoed uit de kast, vertel verhalen bij een prentenboek of speel spelletjes. Allemaal vrij simpele activiteiten die de ontwikkeling van zowel ouder als kind stimuleren.

Huiswerk voor het nieuwe jaar
Maak elke dag wat tijd vrij om samen door te brengen zonder scherm. Een voorbeeld: bij mij thuis wordt tijdens het eten de dag door besproken en wanneer we klaar zijn spelen we een spelletje. Je hoeft geen uren vrij te maken, maar leg eens wat vaker de telefoon in de kast.

Martine Wijenberg, logopedist Logopediepraktijk Wegwijs

Logopediepraktijk Wegwijs