Stemband operatie

In het voorjaar van 2020 ben ik met mijn stemklachten bij Sarah Jong terecht gekomen. Tijdens de behandelingen was er minimale vooruitgang. Daarom werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis, voor verder onderzoek en een eventuele stemband operatie. Tot die tijd heb ik oefeningen gekregen voor beter stemgebruik en hebben we gekeken naar mijn stemhygiëne.

Onderzoek ziekenhuis

In het ziekenhuis is via stroboscopie (dit is een camera die door middel van lichtflitsen via de mond een opname maakt van de stembanden) onderzoek gedaan naar de trilling van mijn stembanden. Ik vond dit niet heel vervelend. Je moet zorgen dat je goed blijft doorademen. Op die manier kun je de kokhalsreflex onderdrukken en is het ook snel weer klaar. Direct na het maken van de opname van de stembanden werden de beelden met mij besproken. De KNO-arts gaf aan dat er een poliep zichtbaar was op de rechterstemplooi. Deze moest operatief verwijderd worden.

Oproep

3 weken later werd ik opgeroepen voor de operatie in het Dijklander Ziekenhuis voor de stemband operatie. Mijn operatie stond in de middag gepland. Hierdoor mocht ik om 05.30 uur nog voor het laatst iets eten. Drinken mocht tot 2 uur voor de opnametijd niet meer. Voor mij betekende dat ik tot 11.30 uur nog water mocht drinken.

Operatie dag

Op de afgesproken tijd werd ik ontvangen door een gastheer in het Dijklander ziekenhuis in Hoorn. Deze meneer heeft mij keurig afgeleverd op de afdeling Dagbehandeling. De afdeling waar ik moest zijn. Om 15.00 uur werd ik opgeroepen en mocht ik mij klaarmaken voor de operatie. Natuurlijk had ik ook wat zenuwen voor deze operatie. Ik was namelijk nog nooit eerder onder narcose geweest. Gelukkig stellen de verplegers en artsen je goed op je gemak en is het een korte ingreep. Na het omkleden, waarbij ik een operatiehemd kreeg van het ziekenhuis, moest ik op de operatietafel gaan liggen. Het infuus werd alvast aangelegd. Zodra de chirurg klaar was om te starten met de operatie werd ik de operatiekamer in gereden en ging de operatie bijna beginnen. Nadat ik in slaap was gebracht, verwijderde de chirurg de poliep via een buis in mijn keel. De poliep werd als het ware los geknipt van de stembanden. Na 45 minuten werd ik wakker op de uitslaapkamer en begon voor mij de tweeënhalve dag volledige stemrust. Ik mocht dus de komende tweeënhalve dag absoluut niet praten om zo de wond goed te laten herstellen. Na een uurtje op de kamer te hebben gelegen mocht ik alweer naar huis.

Herstel

Ik had mezelf al voorgenomen dat de volledige stemrust moeilijk zou worden. Dus ik had de nodige maatregelen al genomen; zo min mogelijk afleiding krijgen van andere mensen of dieren. Je hond of kat even roepen gaat namelijk ook zonder nadenken. Ik had zelf vooraf al veel waterijsjes en koud water gekocht bij de winkel. Dit verzacht de keelpijn een beetje. Het voelt ook echt als keelpijn, zoals ik ook wel eens bij een verkoudheid heb gehad. De keelpijn was dan ook de enige pijn die ik bij deze ingreep heb ervaren. De keelpijn werd veroorzaakt door de buis in je keel, waarmee de poliep is verwijderd. Dan is het dus heel logisch dat de keel geïrriteerd is. Na de tweeënhalve dag volledige stemrust heb ik rustig weer wat zinnen gezegd en klonk mijn stem direct veel helderder dan vóór de operatie. De operatie is dus gelukt! De weken daarna heb ik nog wel rustig aan gedaan met mijn stem en vooral dagelijks veel water gedronken om de stembanden goed vochtig te houden.

Positieve ervaring

Ik heb een positieve ervaring met een stemband operatie. Na 3 maanden krijg ik een oproep om via stroboscopie de stembanden wederom in beeld te krijgen.