Een praatje maken lukt niet meer

Een praatje maken op je werk of in de supermarkt. Het is de normaalste zaak van de wereld. Maar dan gebeurt er iets onfortuinlijks: een hersenbeschadiging opgelopen door een hersenbloeding, herseninfarct of trauma. Dat dagelijkse praatje lukt niet meer zoals voorheen, de krant lezen is onmogelijk of de tv kun je niet meer goed volgen. Hoe kan dat nou en wat kun je eraan doen? Wanneer er taalproblemen ontstaan door hersenletsel, noemen we dat Afasie.

Wat is Afasie?
Door beschadiging van de hersenen in het taalgebied, kan afasie ontstaan. Afasie is een stoornis in het bewust gebruiken van taal. Dit kan zich uiten in spreken, lezen, schrijven en/of luisteren. Bij een afasie kan één van bovenstaande vaardigheden bemoeilijkt zijn, maar het kunnen er ook meer zijn. Afasie wordt meestal gediagnosticeerd door een logopedist in het ziekenhuis. Door middel van taalonderzoeken wordt er gekeken op welke gebieden er moeilijkheden zijn.

Afasie en dan?
Wanneer er sprake is van afasie, zal therapie opgestart worden. Er kunnen oefenen gedaan worden op het gebied van taalbegrip en taalproductie, afhankelijk van de moeilijkheden. Het is in de eerste fase na het ontstaan van afasie belangrijk om direct te starten met logopedie. Op dat moment is er de meeste kans op herstel. Wanneer de afasie al langer bestaat, kan er functioneel geoefend worden. Er wordt dan gekeken naar de situaties die nog moeilijkheden met zich meebrengen voor de persoon met afasie. Er kan bijvoorbeeld specifiek geoefend worden met het voeren van telefoongesprekken of juist het schrijven en /of typen. De therapievorm wordt altijd in samenspraak met de cliënt bepaald. Naar aanleiding van de hulpvraag worden er doelen opgesteld en hier wordt vervolgens aan gewerkt.

De omgeving
Vaak is de cliënt niet de enige die moeite heeft met het accepteren van de afasie, of die communicatieproblemen ondervindt. Bij logopedie wordt ook de omgeving betrokken. Familie en/of vrienden leren hoe ze de persoon met afasie kunnen ondersteunen in een gesprek. Met tips en adviezen kunnen gesprekspartners de conversatie optimaal laten verlopen.

Specialisatie afasie
De logopedist kan veel betekenen voor personen met afasie en de omgeving. Juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn, is het belangrijk om hier goed van op de hoogte te zijn. Bij ons in de praktijk zal Martine zich de komende tijd hier verder in specialiseren. Zij start in november met de cursus ‘Afasie in de eerste lijn’.

Kijk voor meer informatie over afasie op http://www.afasie.nl

Martine Wijenberg, logopedist Logopediepraktijk Wegwijs

Logopediepraktijk Wegwijs