Nationale Voorleesdagen Nationale Voorleesdagen

Ieder jaar is het weer feest bij de start van de Nationale Voorleesdagen. Dat kan ook niet anders want voorlezen is super leuk! Lekker tegen elkaar aankruipen in een stoel en een boek met een nieuwe betoverende wereld openslaan. Elke keer een nieuw avontuur en als het spannend wordt kruip je lekker tegen papa of mama aan.

Voorlezen

Voorlezen is niet alleen leuk maar versterkt ook de band tussen ouder en kind. Kinderen leren zoveel van voorlezen. Beeld je eens in: wegdwalen in een betoverd bos of op zoek gaan naar boerderijdieren gewoon vanuit je stoel. Kinderen ontdekken door voorlezen hoe de wereld in elkaar zit. Ze ontwikkelen daarmee hun verbeeldingskracht en inlevingsvermogen. Wist je dat kinderen die regelmatig (3 tot 5 keer per week) worden voorgelezen veel meer woorden kennen dan een kind dat weinig tot niet wordt voorgelezen? Voorlezen zorgt voor een goede start op het gebied van spraak, taal en sociaal-emotionele vaardigheden.

Lock-down

Door de lockdown zitten we allemaal meer thuis, daarom een goede reden om met het gezin op de bank te ploffen met een mooi boek. Voorlezen is voor iedereen! Ook als je kind al kan lezen kun je prima voorlezen. Een paar tips om van het voorlezen een feest te maken:

  • Kies samen een boek uit.

Struin tussen alle boeken en kies samen een boek uit. Als het kind zelf kiest is het meer gemotiveerd om het samen te lezen. Heb je niet zoveel boeken? Ga naar de bibliotheek (nu vaak voor afhalen). Daar hebben ze een ruime collectie aan boeken en kun je samen vele nieuwe avonturen beleven. Wist je dat kinderen tot 18 jaar gratis lid zijn van de bibliotheek? Dus hop naar de bieb en gooi die tas maar vol met boeken!

  • Lees het boek opnieuw.

Nieuwe avonturen zijn spannend, maar opnieuw een avontuur beleven is ook leuk. Lees een boek samen opnieuw, misschien ontdek je nog iets nieuws in de prenten. Ook helpt het herhalen van het boek bij de taalontwikkeling.

  • Met het hele gezin

Maak een voorleesmoment met het hele gezin. Hoe gezellig: samen op de bank verdiept in een nieuwe wereld. Het versterkt ook nog eens de band tussen jullie.

  • Maak het voorlezen interactief

Kleur en teken over het boek, praat over het verhaal, speel het verhaal na of pak een liedje van YouTube erbij om het boek nog meer tastbaar te maken voor het kind.

‘Coco kan het!’

En? Al zin om te gaan voorlezen? Hopelijk wel! Wil je nog een nieuw prentenboek kopen voor een nieuw  avontuur. Kijk dan eens op de website van de Nationale Voorleesdagen. Elk jaar presenteren zij 10 mooie prentenboeken. Elk jaar is er één het Prentenboek van het Jaar, dit jaar is dat ‘Coco kan het!’. Over een vogel die leert vliegen en doet dit met vallen en opstaan. Natuurlijk kun je ook een van de (prenten)boeken uit je eigen kast lezen. Wij wensen jullie in ieder geval veel voorleesplezier.

Laura Molenaar- de Bie, logopedist Logopediepraktijk Wegwijs

     Logopediepraktijk Wegwijs