Wij gaan bloggen!

Bloggen, waarom? Lang niet iedereen weet welke problemen de logopedist allemaal kan verhelpen. Ons werk is namelijk zeer divers. Wist je bijvoorbeeld dat wij niet alleen maar kinderen met spraakproblemen behandelen?

Ontwikkelingen
Wij vinden het leuk om jullie op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen binnen de logopedie. Via onze Facebook- en Instagrampagina doen wij dit al, maar dit zijn vaak korte teksten en foto’s. Er valt zoveel meer te vertellen over ons mooie vak, dat wij hebben besloten om maandelijks te gaan bloggen.

Maar wat kunnen jullie van ons verwachten?
In onze blogs gaan we in op allerlei onderwerpen binnen de logopedie. Wij willen met onze blog informatie geven over wat logopedie inhoudt, waar logopedie bij helpt en wij geven tips voor thuis. Ook vinden wij het natuurlijk leuk als er reacties of misschien wel vragen komen, zodat wij dit kunnen beantwoorden. Interactie vinden wij leuk, dat is ook waar ons vak voor het grootste gedeelte uit bestaat.

Logopedie
Bij logopedie komen mensen van jong tot oud. Veel mensen denken bij logopedie aan stotteren of beter leren praten, maar logopedie is nog veel meer dan dat. Veel kinderen komen naar logopedie, vaak komen zij voor: articulatie, mondmotoriek, slikken en taalproblemen. Maar we behandelen ook mensen met neurologische problemen, denk aan mensen die net een herseninfarct hebben gehad. Zij kunnen na hun infarct overblijfselen hebben als: woordvindproblemen (ook wel afasie) en slikproblemen. Problemen met slikken en met de stem komen ook voor bij andere neurologische ziekten. Denk aan ALS, Parkinson en Multiple Sclerose (MS). Logopedie helpt mensen in verschillende fasen van hun ziekte om de levenskwaliteit te verbeteren. Als logopedist helpen wij ook mensen met stemproblemen, zoals leerkrachten. Maar denk ook aan transgenders, een man die naar vrouw verandert wil soms ook dat de stem vrouwelijker wordt. En dit zijn slechts een aantal voorbeelden waarin de logopedist een centrale rol heeft.

Nu weet je al iets meer over het vak logopedie. De aankomende maanden komen er nog meer blogs online met allerlei leuke tips en tools die thuis je kunt gebruiken. Maar zeker ook informatie en ervaringen over ons werk. Leuk als je ons volgt!

Laura de Bie, stagiaire Logopediepraktijk Wegwijs

Logopediepraktijk Wegwijs