Pre-verbale logopedie, wat is dat?

Pre-verbale logopedie is de behandeling van eet- en drinkproblemen en/of slikstoornissen bij kinderen van 0-2 jaar. Dit is de fase vóór de taalontwikkeling, vandaar de term pre- verbale logopedie.

Problemen
Problemen met het drinken uit de borst of uit de fles, het eten van de lepel, het drinken uit de beker of het leren kauwen kan een pre-verbale logopedist behandelen. Een pre-verbale logopedist heeft een Post-HBO opleiding gevolgd en blijft zich nascholen op dit gebied. Ook moet je voldoende kinderen zien om je specialisatie te behouden. Voor ons was dit lange tijd niet mogelijk, wij kregen maar 1 a 2 keer per jaar een aanvraag voor pre-verbale logopedie. Jammer, maar voor ons een reden om deze kinderen naar collega’s in de buurt te verwijzen. Wij willen toch de beste zorg voor de cliënt!

pre-verbale logopedie

pre-verbale logopedie

Groei
Door een mooie groei hebben wij nu de mogelijkheid om ons breder te specialiseren, een wens die onze praktijk al een lange periode heeft. Er komen steeds meer aanvragen voor pre-verbale logopedie, dus een mooie kans om ons op dit gebied te specialiseren. Ja, en dan de vraag;’wie gaat dat doen’?

Specialisatie
Om pre- verbale logopedist te worden moet je een Post-HBO opleiding volgen, elke jaar bijscholingen volgen en per jaar een x aantal cliënten behandelen. Tja, dat is niet mogelijk wanneer je maar 1 a 2 kinderen per jaar met eet- en drinkproblemen aangemeld krijgt. Nu de praktijk enorm groeit krijgen wij vaker de vraag of wij ook kinderen met eet- en drinkproblemen behandelen. Lange tijd moesten wij ‘nee’ zeggen, maar vanaf november kunnen wij met trots zeggen dat wij deze doelgroep ook kunnen behandelen. Josien gaat de post- HBO opleiding in oktober volgen, zij heeft al enige ervaring met eet- en drinkproblemen en vindt de doelgroep 0-2 erg leuk. De keuze was dus snel gemaakt. Wij hebben binnenkort dus weer een nieuwe specialisatie in huis!

In het najaar zullen wij ook cursussen volgen voor het afasie- en dyslexieregister. De praktijk is dus volop in beweging! Later horen jullie hier meer over.

Wij houden jullie op de hoogte!

Josien Koopman, logopedist Logopediepraktijk Wegwijs

Logopediepraktijk Wegwijs